Sairaanhoitajaksi ulkomaille – lue keikkatöistä Norjassa!

Norjassa on huutava pula sairaanhoitajista, kuten meillä Suomessakin. Lue pohjoissuomalaisen sairaanhoitajan kokemus keikkatöistä Norjassa.

Norjassa on huutava pula sairaanhoitajista, kuten meillä Suomessakin. Tätä tarvetta paikkaamaan on hyvä olla erilaisia kanavia, joiden kautta avoinna oleviin paikkoihin löydetään hoitajia. Itse olen neljän vuoden ajan tehnyt keikkaa, aluksi Etelä-Norjassa ja viime vuodet Pohjois-Norjassa.

Minulle on tärkeää, että voin itse valita työpaikan, sopimuksen pituuden ja paikkakunnan. Valinnan varaa on! Palkkataso, ilmainen asunto sekä edestakainen matka kotipaikkakunnalta työpaikkakunnalle ovat valinnan kannalta usein ratkaisevia asioita.

Todistukset kunnossa

Suomalainen sairaanhoitaja voi työskennellä Norjassa, mutta hänellä täytyy olla norjalainen laillisuustodistus (autorisasjon). Tämä pitää hakea Norjan terveysviranomaisilta (Helsedirektorat) ja siihen tarvitaan norjaksi tai englanniksi käännetyt opintotodistukset. Lisäksi työkokemusta pitää jonkin verran olla ja siitä pitää olla todistus. Kaikkinensa hakuprosessi on yksinkertainen ja päätös tulee muutaman viikon sisällä.

Kun paperit ovat kunnossa, on aika valita työpaikka. Tähän mennessä olen etsinyt paikkoja netistä, jolloin päätöstä voi harkita rauhassa omalla ajalla. Työpaikkaa valitessa punnitsen mm. työpaikan sijaintia ja mahdollista joustavuutta työaikojen suhteen.

Kielitaito kohenee

Puhun hyvin ruotsia, joten ylipääsemättömiä kielivaikeuksia minulla ei ole ollut. Toki hankalia tilanteita saattoi tulla, sillä jotkut murteet ovat todella haasteellisia. Olen myös tehnyt paljon työtä ikäihmisten parissa, jolloin joidenkin potilaiden puheesta saattoi olla muutenkin hankala ottaa selvää. Google kääntäjä on hyvä apuri. Varsinkin raportteja kirjoitettaessa minulla on usein Google kääntäjä kaverina. Jos tuntuu, että kielen kanssa tulee ongelmia, kannattaa silloin hakea rauhallisempiin työtehtäviin eli ei mihinkään teholle tai päivystykseen!

Nopeasti kielitaito kuitenkin kohenee ja on hienoa huomata, että selviytyy työtehtävistä aivan uudessa kieliympäristössä. Monilla työpaikoilla on varsin kansainvälinen ilmapiiri. Hoitajia on Puolasta, Filippiineiltä, Ruotsista, Tanskasta, Iranista jne. Kerrankin meitä oli työvuorossa seitsemän sairaanhoitajaa, joista yksi oli norjalainen.

Arvostettua osaamista leppoisassa ympäristössä

Monet hoitotoimet ja -tavat, välineet ja lääkkeet eivät juurikaan poikkea suomalaisista, joten norjalaisen systeemin oppii yllättävän nopeasti. Suomessa olen työskennellyt työpaikoissa, joissa työmäärä on turhankin hektinen. Tällaiseen ongelmaan en ole yhdessäkään työpaikassa törmännyt Norjassa. Monissa paikoissa on leppoisa ja hyvä henki ja suomalainen sairaanhoitaja on arvostettu työntekijä.

Muutamat sairaalat ja terveyskeskukset ovat työsopimuksen umpeuduttua tarjonneet vakituista paikkaa, mutta en ole siihen tarttunut. Mieluummin työskentelen keikkaluontoisesti, jolloin minulla on vapaus valita työpaikka ja työskentelyaika. On myös mukavaa päästä näkemään uusia paikkoja ja saada vaihtelua työtehtäviin. Voin suositella rohkeasti selailemaan vaihtoehtoja ja kokeilemaan keikkatyötä uudessa paikassa!

Tekstin on kirjoittanut osa-aikaisesti eläkkeellä oleva sairaanhoitaja Pohjois-Suomesta. Kuvat Pohjois-Norjasta on ottanut Sonja Sistonen, Utsjoen kunnan matkailukoordinaattori.

Sinua voisivat kiinnostaa myös nämä julkaisut:

Näin löydät mieleisesi työpaikan

Tällaista on olla psykiatrinen sairaanhoitaja – MediMatcher

Äkkilähtöjä Lappiin tarjolla!

• • •

MediMatcher on työpaikkojen hakukone hoitajille ja lääkäreille. Luo tunnus tästä!