Palvelukoti Onnelassa Pelkosenniemellä on välitön ja kodinomainen ilmapiiri

Pelkosenniemellä sijaitseva vanhusten palvelukoti Onnela on kodinomainen ja vehreän luonnon ympäröimä. Hoivakodissa on kaksi osastoa, Jokitörmä ja Metsäpirtti. Lisäksi samoissa tiloissa on kotihoidon toimisto. Kaikilla asukkailla oma huone, oma vessa ja suihku. Lisäksi löytyvät yhteiset saunatilat. Jokitormän aulassa vietetään aikaa; katsellaan telkkaria ja istuskellaan.

Parasta Pelkosenniemellä on oma rauha ja ystävälliset ihmiset. Täällä ihmiset tulevat juttelemaan, eivätkä ole sisäänpäin lämpiävä kunta-asukkaiden suhteen. On mukavaa, kun tulee uusia ihmisiä. Oven avauksella pääsee luontoon esimerkiksi kalastamaan. Ulkoilusta pitävälle löytyy hyviä hiihtolatuja, hyvä kuntosali, lintutorni, mahtava kilpiaapa, jonne menee latu ja on latuja myös joen toisella puolenkin. Joen yli voi hiihtää talvella, latu menee joen yli. Kylmäkin on vain pukeutumiskysymys.

 

”Välillä sitä on niinkun pappi ja poliisi ja kaikkea siltä väliltä, kun tilanteet muuttuu niin nopeasti ja jopa putkimiestä on joutunut leikkimään. ” -Tiina Sirviö

 

Palvelukodissa vallitsee välitön ilmapiiri. Siellä työskentelee sairaanhoitajia, lähihoitajia, hoiva-avustajia ja laitoshuoltajia.

Lähihoitajan työtehtäviin kuuluu mm. avustaminen pukeutumisessa ja peseytymisessä, lääkkeiden jako- ja tarkistus.

”Leikataan, askarrellaan, liimataan, leivotaan, lauletaan tosi paljon. Sitten on kysymyksiä, sananlaskuja ja arvotuksia, aivojumppaa ja jumppaa, mitä milloinkin. Käytän asukkaita ulkona. On paljon sellaisia asukkaita, jotka eivät halua mitään tehdä, mutta on tärkeää käydä heidän luona juttelemassa. He voivat olla yksinäisiä. Puhutaan maailman tapahtumista ja heidän asioista, iloista ja suruista.” Eija Kiljunen: Lähihoitaja, kodinhoitaja.

Asukkaat tulevat hyvin läheisiksi. Pisin asukas oli talossa yli 20 vuotta. Siinä ajassa ehtii hyvin tutustua.

 

Välillä artistitkin, esimerkiksi Arja Koriseva ja Petri Laaksonen ovat käyneet asukkaita viihdyttämässä.

Kylä on pieni ja siellä ihmiset tunnetaan. Suurin osa työntekijöistä tuntee tulevat asukkaat ja asukkaat tunnistavat myös paikalliset työntekijät. Se luo turvallisuuden tunteen.

”Tämä on heidän koti. Saa nukkua niin pitkään, kun haluaa, ei ole pakko syödä jos ei halua ja sitten sitä ruokaa löytyy keittiöltä. Ei oo pakko lähtiä pesulle, eikä pihalle. Saa elää. Ei oo pakko osallistua viriketoimintoihin, jos ei halua, kun osa tykkää olla omissa oloissaan, niin saa olla.” -Anne Vuonijärvi

Työsuhde-etuun on nyt panostettu: 50 euroa syksyllä ja keväällä ja sen voi käyttää omaan hyvinvointiin oman tahtonsa mukaan. esimerkiksi käydä konsertissa, tai hieronnassa. Lisäksi on virkistyspäiviä keväällä ja syksyllä. Kuntaan on myös perustettu työhyvinvointiryhmä, joka kehittää koko kunnan työhyvinvointia.

Pelkosenniemellä palvelut ovat hyvät pieneksi paikkakunnaksi ja Rovaniemellekin on verrattain lyhyt matka.

Hyvä työporukka ja nauru on se, millä jaksetaan ja uudet ihmiset pääsevät hyvin äkkiä porukkaan sisälle. Avoimuus auttaa ja uudet ihmiset toivotetaan lämpimästi tervetulleiksi joukkoon!

 

 

Sinua voisivat kiinnostaa myös nämä julkaisut:

Millaista on olla psykiatrinen sairaanhoitaja?

Hoitoalan raskaat työt vaativat raskaat edut

MediMatcher yhdenvertaista työnhakua

• • •

MediMatcher on työpaikkojen hakukone hoitajille ja lääkäreille. Luo tunnus tästä!