”Nuoriin panostava työnantaja on paras kouluttaja”

Haluatko työn, jossa kehitykseesi panostetaan? Katso ylilääkäri Kaisa Rajalan vinkit koulutusmyönteisiin työpaikkohin!

Kuntien ja työnantajien välillä on isoja eroja siinä, kuinka paljon työntekijöiden koulutukseen panostetaan. Isot työnantajat usein kykenevät tarjoamaan paljon koulutuksia rakenteensa ja resurssiensa vuoksi, mutta Keusote:n ylilääkäri Kaisa Rajala paljastaa, että avaintekijä on työnantajan asenne:

”Olen ollut töissä isoilla työnantajilla, kuten HUS, joissa on toki paljon koulutuksia. Mutta olen ollut töissä myös 8000 hengen kunnassa, jossa yksinkertaisesti päätettiin priorisoida koulutusta, enkä ole koskaan muualla nähnyt niin hyviä tuloksia. Sanoisin, että nyrkkisääntönä keskisuuret työnantajat, jotka panostavat nuoriin, ovat niitä parhaita kouluttajia. Mutta tärkeintä on kehitysmyönteinen ja eteenpäin katsova asenne!”

Koulutusta on monenlaista

Lääkärit ja hoitajat saavat osittain erilaista koulutusta, mutta Rajala sanoo, että tarjolla on paljon moniammatillista kouluttamista. Hän myös painottaa, että kaikki koulutus ei ole suoranaista ammatillista koulutusta, vaan myös työturvallisuutta ja työssäjaksamista.

Varsinkin nuorien lääkäreiden koulutukseen panostetaan automaattisesti, joskin toisissa työpaikoissa paremmin kuin toisissa. Hoitajien kouluttaminen puolestaan vaatii Rajalan mukaan kekseliäisyyttä:

”Lääkäreitä meillä koulutetaan keskivertoa enemmän, mutta ikävä kyllä hoitajilla on ihan maanlaajuisesti niin kiire työssään, että heidän koulutuksensa kärsii siitä. Olemme koettaneet paikata tätä esimerkiksi ’koulutusvarteilla’, eli käsittelemme hyvin nopeasti jotain viikkoteemaa kerran päivässä, ja sinä päivänä, kun hoitaja pystyy, hän tulee paikalle. Myös Teams-tallenteet helpottavat, kun ei enää tarvitse aina olla läsnä.”

Miten tunnistan koulutusmyönteisen työnantajan?

Rajala vinkkaa, että helppo tapa nähdä panostaako työnantaja kouluttamiseen, on selvittää, onko asialle pyhitetty viralliset vastuuhenkilöt:

”Jos työpaikalla on esimerkiksi koulutusylilääkäri tai muita vastaavia, niin se jo kertoo paljon. Kannattaa kysyä, että onko koulutettaville säännöllistä seurantaa. Meillä esimerkiksi Keusotella toimitaan siten, että kun taloon tulee erikoistuva lääkäri, niin teemme hänelle yksilöllisen koulutusrungon, jota sitten seurataan.”

MediMatcher myös kannustaa työnantajia ilmoittamaan koulutusmahdollisuuksistaan profiilissaan. Kannatta siis tarkkailla, onko työnantaja maininnut niistä yksityiskohtaisesti!

Entä Keusote, oletko koulutusmyönteinen?

”Keusote on ehdottomasti eteenpäin katsova, mutta tekemistä on vielä äärettömän paljon. Olemme kaksi vuotta nuori organisaatio, ja mitä enemmän teemme, sitä enemmän tajuamme, että on tehtävää”, Rajala kommentoi.

Tällä hetkellä Keusote tarjoaa yhteiset koulutusajat aina kerran viikossa, johon kaikki saavat osallistua.

”Kyllä me olemme priorisoineet nimenomaan nuoret ja erikoistuvat lääkärit nyt ensimmäisenä. Seuraavaksi edetään sitten muihin asioihin. Mutta onneksi hoitajapuoleltakin on tullut hirveän hyvää palautetta koulutuksista! Kunhan Covid taittuu, niin ympärivuotiset koulutukset jatkuvat, ja jatkuva oppiminen pysyy kaikilla yllä.”

Tutustu Keusoteen ja muihin kehitysmyönteisiin työnantajiin kirjautumalla MediMatcheriin!

 

Sinua voisivat kiinnostaa myös nämä julkaisut:

”Työntekijöiden tarve terveysalalla on jatkuva”

Unohdetaan sote hetkeksi ja kohdataan työnhakijat ihmisinä

MediMatcher yhdenvertaista työnhakua

• • •

MediMatcher on työpaikkojen hakukone hoitajille ja lääkäreille. Luo tunnus tästä!